Tökfelfújt
Hozzávalók:
- 1-2 megfelelő méretű tök / vagy cukkini
- házi készítésű túró (tejpor, egy kis pohár natúr joghurt és egy kis kanál tejföl)
- 2 tojás sárgája
- 1 kis kanál tejföl
- 3-4 szál petrezselyem
Elkészítési mód:
1. A tököket jó alaposan mosd meg, hámozd le és tedd fel főni hideg vízben
2. Ezzel egy időben készítsd el a “házi túrót”: a tejport a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint keverd el vízzel, majd tedd oda főni. Amikor már elég forró, keverj hozzá egy kis pohár natúr joghurtot és egy kanál tejfölt. Miután a keverék kihűlt, jó alaposan csorgasd le!
3. A már puhára főtt tököket vágd kisebb kockákra és keverd össze a házi készítésű túróval.
4. Az így készült keveréket tedd egy kisebb méretű tűzálló edénybe, majd öntsd a tetejére a két tojássárgáját, amelyet előzőleg habosra vertél egy kis tejföl segítségével
5. Kb. 30 percig helyezd forró sütőbe, amikor pedig elkészült szórd meg a tetejét nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tippek, hasznos tanácsok és érdekes információk:
- a könnyen emészthető tök az egyik legsokoldalúbb módon felhasználható zöldség, amelyet általában 7-8 hónapos kor környékén szoktak bevezetni a baba étrendjébe – krémes állagának és kissé édeskés ízének köszönhetően a kicsik hamar megkedvelik
- a cukkini egy különleges tökfajta, amely sötétzöld színének és fényesebb héjának köszönhetően igen jellegzetes zöldség; általában egészen zsenge állapotban szedik le a növényről, mivel íze ebben az időszakban a legfinomabb