Tejszínhabos profiterol
Hozzávalók:
A fánkokcskákhoz:
• 10 dkg margarin
• 12,5 dkg liszt
• 2 dl tej
• 4 tojás
• 1 csipet só
• 1 kiskanál cukor
A vaníliakrémhez:
• 12 tojás sárgája
• 20 dkg cukor
• 8 dkg liszt
• 2 citrom leve
• 2 dl víz
• 1 csipet só
• vanília
• egy citrom reszelt héja
A csokoládéfagylalthoz:
• 3 dl tej
• 35 dkg porcukor
• 40 dkg csokoládé
Elkészítési mód:
A fánkocskák elkészítése:
Egy edényben összefőzzük a tejet, a margarint, a sót és a cukrot. Amikor felforrt, levesszük az edényt a tűzről, beleborítjuk a lisztet, majd egy fakanállal, gyors mozdulatokkal addig kavarjuk, amíg teljesen csomómentes lesz, és a tészta elválik az edény falától. Amikor kihűlt, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után jól elkavarjuk. A tojásokkal jól eldolgozzuk, míg ismét elválik az edény oldalától a tészta. A tésztából kis halmokat kanalazunk a tepsibe és megsütjük. Először alacsony hőfokon sütjük egy rövid ideig, majd közepes hőfokon 20 perc alatt készre sütjük.
A vaníliakrém elkészítése:
Egy edénybe összekavarjuk a lisztet a cukorral és a vízzel. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd belekavarjuk a citromhéjat, a citromlevet és a vaníliát. A tojássárgákat habosra kavarjuk egy csipet sóval, majd a lisztes masszához adjuk.
A csokoládéfagylalt elkészítése:
Egy edénybe elkavarjuk a tejet a cukorral és a reszelt csokoládéval, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Lehűtjük, majd nedves formába téve fagyasztóba tesszük.
Tejszínhabos profiterol:
Miután elkészült a tészta, a vaníliakrém és a fagylalt, nekiláthatunk az összeállításnak. A fánkocskákat félbevágjuk, megtöltjük vaníliakrémmel. Egy tányérra elhelyezünk 4 töltött fánkocskát, közéjük két gömb fagylaltot, majd tejszínhabbal díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!