Hozzátáplálás: Sütőtök
Mit kell tudni a sütőtökről?
A sütőtök Amerika felfedezését követően került Európába, ahol hamar közkedveltté vált. A szezonja ősszel kezdődik, fajtától függően szeptember vége és november eleje közt érik, de van amelyik még decemberben is betakarítható.
Könnyen emészthető és magas a tápanyagtartalma, ezért általában az első zöldségek egyike, amelyik ízével a baba megismerkedik. Narancssárga húsa gazdag karotinoidokban (ez a szervezetben A-vitaminként hasznosul), sok C- és E-vitamint tartalmaz, és fontos ásványi anyag forrás – kálium, foszfor, vas, réz és mangán található benne. A sütőtök szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló, fehérje-, rost és zsírtartalma pedig elenyésző.
Az sütőtök tápanyagtartalma (100g-ban, nyers formában)
energia: 80 kcal / 322 kJ
szénhidrát: 16,5 g
rost: 0,7 g
zsír: 0,6 g
fehérje: 1,5 g
Vitaminok és ásványi anyagok
Karotin: 4 mg
C-vitamin: 24 mg
E-vitamin: 1,1 mg
Hogyan vezesd be a sütőtököt a baba étrendjébe?
A WHO ajánlása szerint a hozzátáplálás folyamatát 6 hónapos kor után célszerű fokozatosan elkezdeni. A szilárd ételek bevezetésének sorrendje változó lehet, azonban a sütőtök általában az első zöldségek között szerepel – a burgonya, a sárgarépa, és a cékla mellett.
A sütőtököt többféle módon is elkészítheted: párolva megőrzi értékes vitamin- és tápanyagtartalmát, sütőben sütve pedig édesebb, zamatosabb lesz így a kicsik számára még vonzóbbá válik. Kisebb csecsemők számára készíts sütőtökpürét, amelyet desztillált vízzel, anyatejjel vagy a saját főzőlevével keverhetsz.
Ha a baba már megismerkedett a sütőtök ízével, akkor készíthetsz neki például alma-sütőtök pépet is, később pedig kínálhatod más gyümölcsökkel is vegyesen, például banánnal vagy körtével. A sütőtököt persze zöldségekkel is párosíthatod, sok baba például kifejezetten kedveli burgonyával vagy céklával.
Nagyobb – 8-10 hónapos – babáknak már fűszerezve is elkészítheted a sütőtököt, így igazi ínyencség válhat belőle. Használhatsz zöld fűszereket (rozmaring, bazsalikom), de az édes tököt akár fahéjjal, szerecsendióval vagy gyömbérrel is ízesítheted.