Répatorta
A finom krém sárgarépa- és ananászreszelékből készül, a bevonat pedig ízletes túróból.
Ennek a klasszikus desszertnek az elkészítésekor kisgyermekeid kibontakoztathatják és fejleszthetik konyhai szaktudásukat.
A gyerekek cukormázból és egy kevés étkezési színezékből sárgarépa formájú díszítéseket készíthetnek, amivel majd kidekorálják a tortát.
Hozzávalók:
A tortához:
1,1/4 csésze liszt
1 csésze cukor
1 kiskanál szódabikarbóna
1/2 kiskanál a következőkből: sütőpor, só, fahéj, szerecsendió, illetve gyömbér
1/4 kiskanál szegfűszeg
3 nagy tojás
3/4 csésze olaj
1 kiskanál vanília esszencia
1 és1/4 csésze apróra reszelt sárgarépa
1/2 csésze finomra őrölt dió és mazsola
A krémhez:
350 gramm szobahőmérsékleten tartott túrókrém
4 kanál vaj
1-1/2 kiskanál vanília esszencia
3 csésze porcukor
étkezési színezék
A bevonathoz és díszítéshez:
3/4 csésze jól lecsepegtetett, apróra vágott ananász
1 és 1/2 csésze kókuszreszelék (opcionális)
Elkészítési mód:
1. Készíts elő két 20 cm-es átmérőjű kerek formát. A forma segítségével vágj ki két megfelelő nagyságú sütőpapírt, amit majd a formák aljára teszel. Előtte vajazd ki a sütőforma alját és a sütőpapírt is, majd lisztezd ki. A fölösleges lisztet távolítsd el. Melegítsd elő a sütőt 350 fokra.
2. Egy mély tálban a lisztet kavard jól össze a cukorral, szódabikarbónával, a sütőporral, sóval, és ízesítsd a többi hozzávalóval. A liszt közepébe formálj egy lyukat és tedd bele a tojásokat, az olajat és a vanília esszenciát.
Egy mixer segítségével óvatosan keverd össze előbb a folyékony hozzávalókat, majd lassan a többit is, amíg a tészta egyenletes állagú lesz.
4. Ezután add hozzá a sárgarépát, a diót és a mazsolát, s egy kanállal, kíméletes forgatással dolgozd bele a masszába.
5. A tortát a sütő középső részén, körülbelül 25 percig süsd. Tűpróbát is végezhetsz: szúrj egy tűt vagy egy fogpiszkálót a torta közepébe, ha az száraz marad, a sütemény kész van. A sütőből kivett tortát hagyd hűlni, legalább 10 percet hagyd a formában, majd egy vajba mártott késsel óvatosan válaszd le a tortát a forma pereméről.
6. A tortákat legkönnyebben a következőképp emelheted ki a formából: helyezz a torta tetejére egy tányért és fordítsd rá a formát. Ezután óvatosan emeld le a formát a süteményről és távolítsd el a sütőpapírt is. A tortát hagyd hűlni még legalább egy órát, és ezután állítsd össze a krémmel.
7. A krém készítése: egy mixerrel verd habosra a túrókrémet és a vajat. Add hozzá a vanília esszenciát is.
8. Fokozatosan adj hozzá egy csésze porcukrot és kavard jól össze. Tegyél félre körülbelül 2/3 csésze krémet, hűtsd le, ezt majd a díszítéskor használod fel.
9. Rakd össze a tortát a krémmel: az első réteg tortát helyezd egy tányérra, és bőven kenj rá krémet (ha a krém túl lágy, tedd be a hűtőbe körülbelül 30 percre). A krémre szórj apróra vágott ananászt.
10. Helyezd a krémes rétegre a második tortát és ezt is vond be krémmel. Ugyanígy járj el az oldalakkal is. Végül hints a tortára kókuszreszeléket.
11. A félretett krémet színezd narancssárga és zöld étkezési színezővel, majd formálj belőlük sárgarépát és díszítsd ezekkel a torta tetejét.
A gyermekeknek biztos örömet okoz, hogy segíthetnek neked. A tortát tárold a hűtőben, fogyasztás előtt 20-30 percig ajánlatos szobahőmérsékleten tartani. Egy adag tortából körülbelül 8-10 szeletet tudunk kínálni.
Konyhai kisszótár:
Beleforgatás: ezt a módszert akkor alkalmazzák, amikor több hozzávalót, például reszelt sárgarépát vagy gyümölcsöket kevernek össze könnyű masszával. Fontos hogy kíméletesen dolgozzuk össze a hozzávalókat, használjunk egy kanalat, amivel óvatosan beleforgatjuk az összetevőket, tilos erőteljesen kavarni, nehogy kipréselődjön a masszából a levegő.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!