Méhek Napja – tőlük függ élelmiszerellátásunk jövője
Méhek nélkül nincs élet, a globális élelmiszertermelés 76%-a függ a házi- és vadméhfajok beporzásától, minden harmadik falat étel nekik köszönhető. Erre hívja fel a figyelmet a Méhek Napja alkalmából az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).
A Méhek Napja program célja, hogy tavasszal, amikor zsonganak a méhek a gyümölcsfákon, a virágokon és az emberek elkezdik munkájukat a kertekben, felhívják a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a méhekre. Nap mint nap találkoznak velük az emberek, de a természetben betöltött szerepükre, védelmükre csak ritkán gondolnak. Az első, 27 évvel ezelőtti Méhek Napja környezeti állapotához képest alaposan romlott a helyzet a méhek és minden, beporzást végző rovar számára. Életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent. Nem csak hazánkban, hanem Európában és világszerte is tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése. Egy friss tanulmány szerint, a Földön élő rovarfajok 40%-ának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált. Az elmúlt 25-30 évben a rovarok össztömege évente 2,5%-kal csökkent, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen.
A globális élelmiszertermelés 76%-a, az Európában élő növényfajok 84%-a függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. Közvetlenül a méhek 150 milliárd eurós hasznot termelnek a globális élelmiszerpiacon, de közvetve ennek többszörösét. Kevesen tudják, de a kávé, kakaó, a vanília és egyéb, az állatok takarmányozására szánt növények (lucerna, here-félék) megporzása méhek nélkül nem jönne létre. Hiányuk már kézzel fogható jelenség egyes területeken: az USA mezőgazdasága évente 2 milliárd dollárt költ a megporzás támogatására. Minden harmadik falat étel a napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető. Nélkülük nem teremne meg számtalan gyümölcs, például a málna, az eper, a dinnye, a cseresznye, a meggy, a barack sem.
A méhészek munkája alapvető fontosságú, hiszen azon dolgoznak, hogy minden évben azonos számú méhcsaláddal tudjanak termelni úgy, hogy egy család egy-két évnél nem él tovább.
A méhek eltűnése már elkezdődött, de a jövőjük a mi kezünkben van, a folyamat még megállítható. Tennünk kell a méhek védelméért, mert számuk csökkenésével az élelmiszer-ellátás is nagy bajba kerülhet. Bárki, aki szereti a természetet, és elismeri a házi- és a vadméhek lenyűgöző munkáját, tud tenni fennmaradásukért. A szorgalmas méheknek nagy segítséget jelentenek az erkélyeken vagy a kiskertekben elhelyezett virágport adó növények.
A méhek nagy ajándéka a méz. Az ókori görögök által égi harmatnak nevezett finomság kiváló édesítőszer, számtalan vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz. Természetes összetevőinek köszönhetően gyorsabban segíthet a gyógyulásban. Pozitív egészségügyi hatásait tanulmányok is alátámasztják: kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, gyógyír a légzőszervi megbetegedésre, segít az allergia kezelésében, az alvatlanságban, rovarcsípés és fertőzött seb esetén is hasznos lehet.
A Méhek Napja remek alkalom a változásra, viszont valódi eredményt csak akkor érhetünk el, ha a mindennapokban is óvjuk a méheket.
Forrás: Agrár Marketing Centrum