Kismama menü: étkezési tanácsok várandósok számára – 1. rész

 In Táplálkozás és diéta

étkezési tanácsok kismamáknakKismama menü

Alapszabályok

1. Nincs tiltott élelmiszer, csak betartandó mennyiségek. A kismama kívánósság esetén is fogyaszthatja, ami jól esik, de mértékkel! Kivétel ez alól az alkohol, melynek fogyasztása koraszülést illetve a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja!

2. Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására a kismama étkezzen sokszor, kisebb mennyiségeket! A rendszeres étkezés kiemelt fontosságú ebben az időszakban.

3. Ha egy édesanya a fogantatás pillanatában normál testtömegű és rendszeresen mozog, a várandósság ideje alatt pedig megfelelően táplálkozik, akkor a terhesség végére ideálisan 10-12 kg-ot gyarapszik, amiből a zsírlerakódás csak 3 kg. A kismamának több energiára van szüksége, tévhit azonban, hogy ezentúl “kettő helyett kell ennie”. A várandósság csupán 150-300 kcal többletet jelent naponta, mely a fizikailag kevésbé aktív valamint túlsúlyos kismamáknál maximum 200 kcal pluszt jelent még a terhesség utolsó időszakában is.

 

Több fehérjét!

A várandós anyukának korábbi étrendjéhez képest naponta 10 g fehérjével többet kell elfogyasztania. A fehérje a sejtek fontos építőeleme, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotóeleme, valamint a tápanyagok szállításában is részt vesz, ezért a baba fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos.

? 10 g fehérje található: 3 dl tejben, 300 ml joghurtban, 30 g félzsíros sajtban, vagy 40 g csirkemellben.

? A megfelelő fehérje- és kalcium bevitelhez elengedhetetlen a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása. Válassz zsírszegényebb, igény esetén a kalciummal dúsított változatokat!

? Húsok közül válassz zsírszegényebb húsrészeket, mint a csirkemell, sertésből a karaj vagy comb rész, és a zsírszegény elkészítési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban sütés, párolás, vagy főzés!

 

Omega-3 zsírsavak

A többszörösen telítetlen zsírsavak szív- és érrendszerünk egészségét szolgálják és főként a növényi olajokban, olajos magvakban, tengeri halakban találhatóak meg. Egy csoportjuk, az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szem-, az ideghártya- valamint az agy fejlődéséhez is elengedhetetlen. A terhességi magas vérnyomás, valamint koraszülés előfordulásának rizikója csökkenthető, ha a kismama elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyaszt. Ezeket leginkább a tengeri halakban, repce-, lenmag- valamint szójaolajban és a diófélékben találja meg.

? Szerepeljen az étrendben heti kétszer-háromszor halétel! Próbáld ki a különböző változatokat, többféle ízesítéssel és elkészítéssel!

? Készíts salátaöntetet különböző növényi olajok keverékéből!

? A salátákat, gyümölcssalátákat és süteményeket gazdagítsd natúr, sótlan olajos magvakkal!

? Nassolni valónak egyél egy kis maréknyi diót vagy mandulát!

 

Több rostot!

A várandósság során fellépő gyakori székrekedés elegendő mennyiségű élelmi rost bevitelével és ezzel párhuzamosan bő folyadékfogyasztással előzhető meg. Fogyassz zöldség- és gyümölcsféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, olajos magvakat!

? Péksütemények közül válaszd a teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított változatokat! Figyelj arra, hogy nem minden barna kenyér gazdag élelmi rostban! A legjobb módszer, ha ellenőrzöd a kenyér súlyát: minél tömörebb és nehezebb a kenyér, annál biztosabb, hogy jól választottál!

? Keverj a sütemény tésztájába zabkorpát vagy helyettesítsd a finomliszt felét teljes kiőrlésű változattal! Linzertésztáknál akár a tészta egészét lehet teljes kiőrlésű liszttel készíteni.

? Reggelire készíts házi müzlit zabpehelyből, lenmagból, szezámmagból, pelyhekből! Adj hozzá friss gyümölcsöt, és öntsd le 2 dl tejjel!

? Minden étkezéshez fogyassz zöldséget: párolt, főtt vagy friss változatban. Érdemes idényzöldségeket vagy gyorsfagyasztott termékeket használni a vitamin- és ásványi anyag tartalom megőrzése érdekében!

? Helyettesítsd a köret adagjának felét zöldségekkel!

? Minden napra válassz ki egy kedvelt, immunerősítő gyümölcsöt és ezeket fogyaszd tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek!

 

Több folyadékot!

Ügyelj az elegendő folyadékfogyasztásra: naponta legalább 1,5-2 litert igyál! A folyadékfogyasztás legtökéletesebb forrása a víz. Ám 2-3 dl frissen facsart gyümölcslé, illetve zöldséglé is belefér a napi folyadékmennyiségbe. A levesek, gyümölcsök és a magas víztartalmú zöldségek, mint az uborka vagy a paradicsom, is jelentősen hozzájárul a napi folyadékbevitelhez.

 

Forrás: www.foodmanager.hu szakmai hírlevél, 2011 március

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search