Karácsonyi gyömbérsüti

 In Ünnepek és szokások

 

Az angolszász országokban a karácsonyi menü elmaradhatatlan része a gyömbéres süti, mely nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melynek receptjét az alábbiakban közöljük.

Teljes szükséges időtartam: 2h25; Előkészületek 15 perc; Sütés: 10 perc; Mennyiség: 3-4 tucat süti.

Hozzávalók:

–          450g liszt

–          1 teáskanál szódabikarbóna

–          1/2 teáskanál só

–          2 teáskanál őrölt gyömbér

–          1 teáskanál őrölt fahéj

–          1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

–          1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

–          17dkg szobahőmérsékletű vaj

–          17dkg barnacukor

–          15dkg melasz

–          1db nagy tojás

–          1 teáskanál vaníliakivonat

–          színes cukorkadarabok dekorációnak (sprinkles)

–          vaníliahab dekorációnak

Elkészítése:

1. Verjük fel géppel a vajat és a barnacukrot egy edényben, keverjük el benne a melaszt és a tojást.

2. Adjuk hozzá a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót, s keverjük addig, amíg össze nem áll a tészta.

3. Felezzük meg a tésztát, csomagoljuk be a két adagot folpackba, majd simítsuk el őket úgy, hogy korongot formázzanak. Tegyük be a korongokat a hűtőbe kb. 2-3 órára, amíg megszilárdulnak.

4. Terítsük ki az egyik korongot egy liszttel megszórt sütőpapírra, s nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra. Ugyanezt ismételjük meg a másik koronggal is. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

5. Vágjunk ki „gyömbérsüti emberke” formákat, s tegyük rá őket egy sütőpapírra.

6. Süssük a formákat kb 10-15 percig, s utána hagyjuk őket a sütőpapíron kihűlni.

7. Igény és fantázia szerint dekorálhatjuk a kész sütiket vaníliahabbal, cukordekorációval.

Forrás: delish.com

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search