Karácsonyi gyömbérsüti
Az angolszász országokban a karácsonyi menü elmaradhatatlan része a gyömbéres süti, mely nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melynek receptjét az alábbiakban közöljük.
Teljes szükséges időtartam: 2h25; Előkészületek 15 perc; Sütés: 10 perc; Mennyiség: 3-4 tucat süti.
Hozzávalók:
– 450g liszt
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1/2 teáskanál só
– 2 teáskanál őrölt gyömbér
– 1 teáskanál őrölt fahéj
– 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
– 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
– 17dkg szobahőmérsékletű vaj
– 17dkg barnacukor
– 15dkg melasz
– 1db nagy tojás
– 1 teáskanál vaníliakivonat
– színes cukorkadarabok dekorációnak (sprinkles)
– vaníliahab dekorációnak
Elkészítése:
1. Verjük fel géppel a vajat és a barnacukrot egy edényben, keverjük el benne a melaszt és a tojást.
2. Adjuk hozzá a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót, s keverjük addig, amíg össze nem áll a tészta.
3. Felezzük meg a tésztát, csomagoljuk be a két adagot folpackba, majd simítsuk el őket úgy, hogy korongot formázzanak. Tegyük be a korongokat a hűtőbe kb. 2-3 órára, amíg megszilárdulnak.
4. Terítsük ki az egyik korongot egy liszttel megszórt sütőpapírra, s nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra. Ugyanezt ismételjük meg a másik koronggal is. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
5. Vágjunk ki „gyömbérsüti emberke” formákat, s tegyük rá őket egy sütőpapírra.
6. Süssük a formákat kb 10-15 percig, s utána hagyjuk őket a sütőpapíron kihűlni.
7. Igény és fantázia szerint dekorálhatjuk a kész sütiket vaníliahabbal, cukordekorációval.
Forrás: delish.com