Három alapvető vitamin a szoptatáshoz
Három alapvető vitamin a szoptatáshoz
Cink
A cink hozzásegít az erős immunrendszer fenntartásához. Segít a sejtek szaporodásában, a sebek gyógyulásában, a növekedésben és a fejlődésben.
A cinknek nagy szerepe van az étvágy és az ízlés egyensúlyban tartásában, ez támogatja a szervezetet a szénhidrátok, a proteinek és a zsírok feldolgozásában.
A legjobb cinkforrás: kagylók, zöldségek, tojás, tésztafélék, tengeri gyümölcsök, gabonapehely, szójabab
Napi szükséges mennyiség: 25 milligramm
Kálcium
A kálcium erősíti a csontokat és elengedhetetlen a fogak fejlődése szempontjából. A kálcium kis mennyiségben a vérrendszerben is jelen van és segít az izmok és a szív összehúzódásában. Ugyanakkor segíti az idegrendszer működését és megakadályozza a vér megalvadását.
Az anya csontrendszeréből hamar kiürül a kálcium, ha nem fogyaszt elegendő kálciumban gazdag ételt, ahhoz, hogy megtermelje a szükséges tejet és, hogy segítsen a gyerek csontrendszerének a fejlődésében.
A legjobb kalciumforrás: a tej és a tejtermékek (túró, joghurt), zöldségek, szardínia, lazac
Napi szükséges mennyiség: 1.200 milligramm
Vas
A vas létfontosságú a hemoglobinra nézve, ami eljuttatja az oxigént a sejtekbe. A vas jelen van szervezetünk egészében, megtalálható a vérben, a májban, a lépben és a csontvelőben is. A vas hiány vérszegénységhez, fáradtsághoz, bágyadtsághoz és magas fertőzésveszélyhez vezethet.
A terhesség alatt a kisbaba elegendő vasat raktároz el a szervezetében ahhoz, hogy elegendő legyen élete első 4-6 hónapjában a születés után.
A legjobb vasforrás: máj, osztriga, kagyló, spenót, bab, borsó
Napis szükséges mennyiség: legalább 27 milligramm.