Elozzük meg az oszi megfázásokat!
Szerencsére a nyár azért többnyire telepakolta vitaminokkal szervezetünk kamráját, így általában megerősödve vághatunk neki az őszi szezonnak. De hogy ez így is maradjon, és ne fázzunk meg azonnal, ahogy megfúj bennünket a szél, azért tenni kell. Igen, persze, váltsunk vastagabb cipőre és legyen nálunk pulóver, kardigán vagy esőkabát is, de ami még ennél is fontosabb, a belülről történő védekezés: immunrendszerünk megerősítése, felkészítése a hűvösödő napokra és az előttünk álló télre.
Az a jó hírünk, hogy az immunrendszer erősítése többnyire egy kellemes dolog. Nagyon sok szuper, kifejezetten finom dolgot fogyaszthatunk azért, hogy erősebbek, egészségesebbek, strapabíróbbak legyünk. Elsőként persze mindenkinek a citrom, narancs, grapefruit jut eszébe – ez utóbbi magjából készült kivonat cseppek formájában fogyasztva különösen jó hatású. Aztán ott van a fokhagyma, mondjuk ezt csak a nagyon harcedzetteknek ajánljuk nagy dózisban. Ki hinné, hogy a tengeri halak, mint például a lazac vagy a tonhal fogyasztása is immunerősítő hatással bír. Aztán ott vannak csodagyümölcsök, mint például az egyre népszerűbb áfonya, vagy az őszi-téli piacokon felbukkanó bíborvörös gránátalma, amelynek apró magocskái csodálatos energiát tartogatnak szervezetünk számára.
De ennél sokkal kézenfekvőbb megoldás is van szervezetünk belső védelmének fokozására. A rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás. Tehát ha időről időre jóízűen felhajtunk egy bögre finom tejet, akkor nemcsak kellemesen érezzük magunkat, hanem sokat tettünk egészségünkért.
Persze nem mindegy, hogy milyen az a tej. Érdemes a finom, frissítő ESL tejet választani, amellyel gyakorlatilag minden olyan létfontosságú fehérjéhez, vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatunk, amelyekre szervezetünknek szüksége lehet. Még ennél is többet ígér számunkra a Tolle Vitál tej fogyasztása, amely A, D, E, valamint B3, B6, B9 (folsav) és C vitaminok mellett extra kalciummal, magnéziummal is hozzájárul egészségünk és mindennapi vitalitásunk megőrzéséhez.t
Sokan vannak, akik a tejet inkább valamilyen ízesített formában szeretik inni, nekik további immunbomba ötletünk van. Mézzel és gyömbérrel megbolondítva egy bögre langyos, vagy meleg tejet egészen csodálatos, testet-lelket melengető itókát kaphatunk. A méz maga közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, gazdag ásványi anyagokban, B- és C-vitamint, aminosavakat, fehérjéket és fontos enzimeket tartalmaz. Ez utóbbiak miatt antibiotikus hatása is van.
A másik csodaszer, amelyről talán méltatlanul keveset tudunk, a gyömbér. A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, görcsoldó, és gyulladáscsökkentő, segít leküzdeni a megfázással járó gyulladásos állapotokat, és a megelőzésben is nagy segítségünkre van. Az alábbi ital tehát nemcsak finom, hanem rendkívül jó szolgálatot is tesz egészségünk megőrzésében, fitten tart, hogy messziről elkerüljenek bennünket az őszi megfázások.
Gyömbéres-mézes-vaníliás tej
? 1 l 2,8% ESL tej
? 2 teáskanál reszelt friss gyömbér
? 2 evőkanál méz ízlés szerint lehet több is
? kevés vaníliakivonat
A tejet felforraljuk a reszelt gyömbérrel és a vaníliával, közben hozzákeverjük a mézet, ízlés szerint. Szűrjük át, hogy egy igazán krémes finom italt kapjunk és máris fogyaszthatjuk. Aki szereti inkább elrágcsálni a gyömbérdarabkákat, az a szűrést kihagyhatja, úgy is nagyon finom.