Egzotikus élelmiszerek a családnak: az avokádó
Ismerjük meg közelebbről az avokádót!
Az avokádó egyike a legpraktikusabb gyümölcsöknek: bármikor, bárhova magaddal viheted és elfogyaszthatod. Nem kell megfőzni, nem kell hűtőszekrényben tárolni, saját „dobozában” szállítható, és egyben megvan a saját kis tálkája, amiből azonnal fogyasztani lehet.
Tehát ha te és kisbabád úton vagytok, ragadj magadhoz egy avokádót és egy kiskanalat, tedd a baba táskájába, és már meg is oldottál egy étkezést.
Az avokádó elkészítésének legkézenfekvőbb módja:
Vágd ketté egy hegyes, éles késsel a gyümölcsöt, hasonlóan a körtéhez, hosszában. Emeld ki a magját, majd a mag környékén tisztísd meg a gyümölcsöt a kés hegyével. A gyümölcshúst vagdosd be mélyen, egészen a gyümölcs héjáig, majd óvatosan, kiskanállal kapard ki az érett gyümölcsöt a héjából. Így az avokádó héja tulajdonképpen tálkává változik.
Gyors és édes falatok a babának – bébiétel avokádóból
Kenj el egy kis avokádópépet egy szelet graham kekszen. Nagyobbacska babának szórd meg pár szem mazsolával, és a bébiétel máris játékká válik: hangyák a zöld fűben.
Az avokádót 9 hónapnál idősebb babák étrendjébe lehet bevezetni.
Az avokádóról
Az avokádó húsa lágy, krémes, zamata gazdag, mogyoróra emlékeztető. Azon kevés gyümölcsök egyike, mely zsírtartalommal rendelkezik.
Szerencsére ez a különleges ízű zsírforrás telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezen az egészséges zsímennyiségen felül az avokádó több
különböző hasznos tápanyagot is tartalmaz.
Tudvalévő, hogy a gyümölcsök közül az avokádó rosttartalma a legmagasabb, ugyanakkor gazdag ásványi anyagokban is, pl. 60%-kal több káliumot tartalmaz, mint a banán, valamint a gyümölcsök közül a leggazdagabb E-vitamin forrás. És ez csak a kezdet!
Tudományosan bizonyított tény, hogy az avokádóban fellelhető tápanyagok lassítják az öregedést, csökkentik a koleszterinszintet, hatékonyan felveszi a harcot a szív- érrendszeri betegségekkel szemben, és még a szem egészségére is jótékony hatással van.
A terhesség idején elfogyasztott avokádónak magzatvédő hatása is van, azaz segíthet bizonyos magzati rendellenességek megelőzésében.
Segít a rákos megbetegedések megelőzésében is, pl. a prosztatarák ellen véd.
Az avokádó leszedése után érik meg, ezért van az, hogy amikor a piaci standon vagy a nagybevásárló polcain találkozol vele, kicsit kemény még. Többféle avokádó létezik, ezek a héjuk árnyalatában és a gyümölcshús textúrájában térnek el egymástól.
Minden típusú avokádónak remek az íze!