Egészséges uzsonna az iskolatáskában
Sokat gondolkozol, mit is tehetnél uzsonnára gyermekeid számára, mivel ők nem mindig azt eszik, amit kellene? Nehéz eldönteni, melyik választás lenne a legmegfelelőbb.
Nincsenek jó vagy rossz ételek, csak az egyik táplálóbb a másiknál. A kulcs az lenne, ha a gyermeked számára változatos étrendet tudnál biztosítani, beleértve a gyümölcsöt és zöldséget is. Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a felnőttek 90%-a nem fogyasztja el a javasolt napi 5 adag zöldséget illetve gyümölcsöt.
Gyermekeknél ez az arány még kevesebb. Bár a vitaminok garantálhatják a kellő mennyiségű C-vitamint és a béta-karotint, mégsem helyettesíthetik a több száz tápanyagot, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak meg. Mindenki azt szeretné, ha gyermekei egészségesek lennének. Összeállítottunk egy listát az alábbiakban, hogy milyen uzsonnát pakolhatsz gyermekednek az iskolában.
• Brokkoli
A brokkoli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint rostokkal, és az íze is jó. Magas a C-vitamin és a karotinoid tartalma. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek növelik a szervezet immunitását, megvédik a szervezetet a környezetszennyeződésektől, a cigarettafüsttől stb.
Két brokkoli típus ismert, az oldható és az oldhatatlan, amelyek segítenek a koleszterin csökkenésében. Szerepet játszanak a rák elleni küzdelemben, valamint rendben tartják az emésztőrendszert.
Kiváló folsavforrás, amely úgy tűnik, kritikus szerepet játszik a szív és érrendszer megfelelő állapotában. A gyermekek a brokkolit vagy imádják, vagy gyűlölik.
Íme, néhány ötlet, hogyan győzd meg gyermekedet, hogy több brokkolit fogyasszon. A brokkolinak jobb íze van, ha 3-4 percig párolod. Hűtsd le jéghideg vízzel fővés után, ha a gyereked hidegen szeretné ezt fogyasztani.
Készítsd el hozzá a kedvenc szószát, és csomagold be. Helyettesítsd a káposztát brokkolival salátákban vagy levesekben, vagy tedd szendvicsekre zöld saláta és paradicsom helyet. Ne dobd el a szárát!
• Sárgarépa
Több mint 200 karotinoidot tartalmaz, amely közül az egyik a béta-karotin. A kutatók még nem tudják pontosan, melyek közülük az, amely bennünket a ráktól véd.
Tartalmaz még fenolsavat, növényi vegyszereket, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát. Jó módja, hogy megkedveltesd gyermekkeddel a sárgarépát, ha a kedvenc szendvicsére répát reszelsz.
• Bab
Sok gyerek szerint a babnak undorító az íze, és ezért nem szeretik. Vannak azonban gyerekek, akik szereik a feketebabot, a szóját, és a csicseriborsót. Különböző típusú babok ismertek, különböző szerkezettel és ízzel.
A bab kiváló arra, hogy bármely étkezéskor bőséges táplálékot biztosítson. A világ népességének többsége a babnak tulajdonítja a fő étkezési forrását.
A keletiek a szóját, az amerikaiak a borsót, a mediterrán országok és a Közel -Kelet a csicseriborsótól és a lencsétől függ, az afrikaiak pedig egy babkombinációt használnak. A babnak van a legnagyobb rostforrása.
A szójának van a legfigyelemreméltóbb növényi vegyi anyagok listája, amely nagymértékben segít a rák legyőzésében, véd a magas vérnyomás ellen, megszünteti a klimax tüneteit, valamint lecsökkenti a vér koleszterinszintjét.
Ha sietnél, használj konzerv abot. Nyiss fel egy csicseriborsó konzervet, vágd a hagymát nagyobb darabokra, tégy rá borsot, ha a gyermeked nem szeretné ezt, készítheted más bab fajtával, de tedd egy éjszakára a kedvenc szószában állni, így különlegesen finom ízű lesz.
Mikor otthon vagy, hozzáadhatsz sajtot vagy koriandert, melegítsd fel az egészet sütőben vagy mikrohullámú sütőben, és fogyaszd sárgarépa pálcikákkal.
• Sárgabarack, sárgadinnye és papaya
Mindhárom gyümölcs tele van tápanyagokkal. C-vitamint, vegyes karotinoidokat, káliumot, és rendkívül sok rostot tartalmaznak.
A papaya olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a fehérjék felbontását. Ezek közül egyes enzimeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van. Mindezek a gyümölcsök kitűnőek iskolai uzsonnának.
Frissen vagy szárítva jó ízűek, attól függetlenül, hogy magában eszed őket, vagy kombinálod valami mással. Társítsd a szárított sárgabarackot pirított mandulával, szeretni fogod, és ez egy finom uzsonnának is megfelel.
• Spenót
A spenót rengeteg béta-karotint és káliumot tartalmaz. A gyermekek többségének nem ízlik a spenót, valószínű azért, mert nincs megfelelően elkészítve. A spenót akkor a legfinomabb elkészítve, amikor még zsenge. A régebbi spenót fás és szálas.
Ne használj alumíniumedényt, mert a spenót tőle savas ízt kap, és veszíteni fog a színéből is. Ne főzd túl sokáig, mert megedződik, megkeményedik, talán ez lehet az egyik oka, amiért a gyermekek sokszor visszautasítják a spenótot. Szendvicsre is használhatod, zöld saláta és paradicsom mellé.
• Fűszernövények, fűszerek és tea
Fűszerezd meg a gyermek életét fokhagymával, kurkumával, rozmaringgal, zöld vagy fekete teával. Sok szülőnek az a benyomása, hogy fiaik, illetve lányaik nem kedvelik a fűszereket. Valójában érzékenyebbek a forró és pikáns ételekre.
De ha nem vezeted be ezeket a fűszereket egész fiatalkorukba, akkor nem fogják megismerni őket, illetve az étkezési kultúrájuk hiányos lesz. E fűszereket az étkeztetésükhöz hozzáadva, a gyerekek feltöltődnek antioxidánsokkal, kurkuminnal, likopinnal, és flavonoidokkal.
Ezeknek jó ízűk van, és véd a rák, a szívbetegségek, és a magas vérnyomás ellen. A zöld teát összekeverheted gyermeked számára kis szörppel vagy kevés cukorral, így sokkal kellemesebb íze lesz.