Egészséges és tápláló tízórai az iskolában
Körülbelül a gyerekek fele az iskolában ebédel – ez megszámlálhatatlan mennyiségű ebédcsomagot jelent minden évben. Sajnos sokuk egészségtelen! Egy tanulmány megállapította, hogy 10-ből 9 ilyen csomag tartalmaz olyan ételeket, melyek tele vannak cukorral, sóval, valamint zsiradékkal, és csak kevesebb mint fele tartalmaz gyümölcsöt.
Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?
Használj teljes kiőrlésű vagy korpás kenyeret, zsemlét, pitát, és próbáld ki a mini bagettet, kerek süteményt és a mazsolát vagy a napon szárított paradicsomos kenyeret a változatosság kedvéért.
Készíts néha tésztát vagy rizses salátát szendvics helyett.
Mondj le a zsírról, használj inkább vajat vagy kevés majonézt a szendvicsek elkészítésénél, és válassz alacsony zsírtartalmú töltelékeket, mint a sovány pulykasonka, csirke, vizes tonhal, sajt vagy banán.
Csomagolj kétféle gyümölcsöt – de ne csak almát és körtét. A változatosság kedvéért adj szőlőt, gyümölcssalátát, egy szelet sárgadinnyét, egy kis doboz mazsolát vagy gyümölcsös üdítőt.
Adj cseresznyeparadicsomokat, sárgarépát és töltött paprikát a salátához.
Télen tölts zöldség-, paradicsom-, vagy sárgarépalevest egy üvegbe vagy készíts egy tepsi paprikáskrumplit.
A sütiket, kekszeket és a csokoládét helyettesítsd kenyérrel, gyümölccsel vagy alacsony cukortartalmú gabonarúddal (nézd a címkéket).
Helyettesítsd a szénsavas italokat sima vízzel, cukormentes üdítővel, gyümölcspürével, lefölözött csomagolt tejjel vagy cukormentes joghurttal.
Egészséges falatok
Friss gyümölcsök – vágd kisebb darabokra a kisgyerekeknek, hogy könnyebben egyék meg, vagy vásárolj készen friss gyümölcstálakat, felszeletelt gyümölcsökkel.
Száraz gyümölcscsomagok, mint a mazsola vagy csokival bevont dió (ne adj mogyorót kisgyerekeknek, mert megfulladhatnak!)
Vágj össze zöldségeket, mint a sárgarépa, zeller, paprika és koktélparadicsom, melyeket később a kedvenc szósszal tálalhatsz fel (ha kész szószokat vásárolsz, keresd az alacsony só- és zsírtartalmúakat).
A friss, sótlan vagy cukormentes pattogatott kukorica
Teljes kiőrlésű pirítós mogyoróvajjal, banán, alacsony zsírtartalmú lágy sajt, paradicsom
Gyümölcspüré
Édesítő nélküli joghurtital vagy egy zsírszegény gyümölcsjoghurt
Rostos gabonák lefölözött tejjel
Csirkével töltött szendvicsek, vizes tonhal, sajt vagy tojás és saláta
Kis csomag dió vagy sótlan magvak – próbáld szárított gyümölccsel kínálni.