Citromos és áfonyás kosárkák
“
Ezt a finomságot felszolgálhatod szinte bármilyen esemény alkalmával desszertként. Feldobja a szürke hétköznapokat, de egy születésnap alkalmával is megállja a helyét.
Hozzávalók:
A kosárka tésztájához:
• 300 g liszt
• 3 evőkanál cukor
• 120 g vaj (hidegen és kockákra vágva)
• 2 tojássárgája
• 30 ml hidegvíz
A citromkrémhez:
• 3 tojássárgája
• fél citrom héja
• 30 ml friss citromlé
• 6 evőkanál cukor
• 4 evőkanál vaj (hidegen, kockákra vágva)
Egyéb hozzávalók:
• 120 g tejszínhab
• 1 evőkanál cukor
• 120 g áfonya
• 3 evőkanál baracklekvár
• kevés liszt
Elkészítési mód:
A kosárka tésztája:
Keverd össze a lisztet a cukorral, add hozzá a vajat, és keverd mindezt össze egy mixer vagy konyhai robot segítségével. Egy másik edényben verd fel könnyedén a tojássárgákat, és add hozzá a hideg vizet.
Kapcsold be ismét a robotot, és az előző lisztes keverékhez add hozzá a tojássárgákat a vízzel. Addig verd, míg a massza teljesen összeáll, és nem marad ragadós vagy nedves.
Amennyiben a tészta még csomós, adhatsz hozzá még hideg vizet. Ezután oszd fel a tésztát egyenlő labdacsokra. Nyomogasd le az összes labdaformát, majd helyezd őket külön-külön és műanyag zacskóba. Tedd be őket a hűtőszekrénybe, és hagyd ott legalább 1 óra hosszat.
A citromkrém:
Tedd a tojássárgákat, a citromlevet, a citromhéjat és a cukrot egy nagyobbacska edénybe. Keverd össze a hozzávalókat, és tedd fel közepes tűzre, állandóan egy fakanállal kavargatva, hogy oda ne ragadjon.
Hagyd az edényt a tűzön, míg el nem kezd sűrűsödni (5-7 perc). Vedd le az edényt a tűzről, add hozzá a vajat (darabonként), és kavard tovább mindezt a fakanállal.
Miután levetted az edényt a tűzről, megkérheted a gyermekedet, hogy segítsen neked. Tedd át a krémet egy nagyobb tálba, takard le műanyag fóliával, hagyd, hogy alaposan kihűljön, és tedd a hűtőszekrénybe minimum 1 órára.
A citromos és áfonyás kosárkák:
Melegítsd be a sütőt.
Lisztezd meg a munkafelületet. Nyújts vékonyra minden tésztaformát, és töltsd meg velük a kis kosárkaformákat. Tedd őket a sütőbe, és akkor vedd ki, ha barnás-piros ropogósra megsültek.
Egy tálba keverd össze a krémet 1 evőkanál cukorral. Aztán óvatosan tölts meg ezzel a krémmel minden kis kosárkát. Melegítsd meg a baracklekvárt, hozzáadva még egy kis vizet (maximum 2 evőkanállal). Hagyd az edényt a tűzön kb. 3-4 percig.
Add hozzá ehhez a szószhoz az áfonyát, és jól keverd össze.
Díszítsd fel a kosárkákat egy „csavar” tejszínhabbal, és tedd rá az áfonyás baracklekvárt. Itt segíthet a gyermeked, megmutatva művészi képességeit.
Díszítsd fel reszelt citromhéjjal.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
”