Almás pite

 In Családi receptek



Hozzávalók:

• 25 dkg margarin (vagy vaj)
• 25-30 dkg liszt + amennyi a nyújtáshoz szükséges
• 75 ml víz
• 1 kiskanál citromlé
• 3 kanál cukor
• 1/2 fiola vanília aroma
• 1 kanál sütőpor
• csipetnyi só
• 1 kisebb tojás a tetejének megkenéséhez
• 2 kg alma
• 1 maréknyi mazsola
• cukor ízlés szerint – az elején néhány kanál, majd miután az alma megpárolódik, még lehet tenni hozzá, ha szükséges
• 3 kanál étolaj
• 5-6 db szegfűszeg (mielőtt megtöltöm a palacsintát, kiszedem, éppen ezért megszámolom előtte, hogy tudjam, hányat kell „kivadásznom”)
• kevés őrölt fahéj
• 7-10 dkg apróra darabolt narancshéj

Elkészítési mód:

Az almával kezdjük: megmossuk, megtisztítjuk a héjától (nem feltétlenül szükséges, azonban ha finomabb tésztát akarunk, ajánlatos), kettévágjuk és kivesszük a magházat. A héját fel lehet használni egy illatos befőtt elkészítéséhez. Majd lereszeljük és megpároljuk kevés olajjal és cukorral. Néhány perc múlva hozzáadjuk a szegfűszeget, a mazsolát és a narancshéjat. Többet vagy kevesebbet hagyjuk párolódni, annak függvényében, hogy mennyire lédús az alma. Minél simább az edény, amibe pároljuk, annál gyorsabban fog összemenni. Amint levesszük a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat is.

Ezután előkészítjük a tésztáját. Először is kockákba vágjuk a margarint (minél kisebbek a kockák, annál könnyebben keveredik össze a liszttel). Majd összekavarjuk a lisztet, sütőport, sót, cukrot és a margarint, amíg a margarindarabok teljesen eltűnnek. Hozzáadjuk a vizet, citromlét és a vaníliát, és addig dagasztjuk, amíg alaposan homogenizálódik. Szórunk még rá lisztet, amíg a tészta össze nem áll és le nem válik a kezünkről. A szakácskönyvben, ahonnan kinéztem a receptet, úgy írja, hogy 3-szor össze kell hajtogatni. Én nem nyújtottam túl vékonyra. Úgy csináltam, hogy kevés időt vegyen igénybe és könnyű legyen elkészíteni, úgyhogy csak félig nyújtottam ki 5-6-szor.

Összeállítás: A szakács türelmének függvényében, lehet egy nagy pitét sütni egy leváló aljú tortasütőben vagy pedig lehet több kisebbet. Én mindkét változtot kipróbáltam. A nagy pitéhez először kinyújtottam egy tésztalapot körülbelül 7-8 mm vastagságúra. Belehelyeztem a tortaformába és jól összenyomkodtam a széleit, hogy ne folyjon ki. Hagyjuk, hogy a tésztája kilógjon, majd levágjuk, miután megtöltöttük. Miután a tésztát jól kinyújtottuk és a széleihez préseltük, hozzáadjuk a hűtött almát. Az apró pitékhez veszünk egy-egy marék tésztát és egyenesen a formákba préseljük.

Csíkok az almáspite tetejére: kinyújtunk egy másik vékony tésztalapot és a nagy pitéhez kisujjnyi vékony csíkokra vágjuk, a kisebbekhez pedig amilyen vékonyra csak tudjuk. Kaptam szülinapomra egy hullámos kerekű tésztavágó gépet, és azt használtam. Vesszük a levágott csíkokat és elkezdjük ráhelyezni őket a pitére, a közepén kezdjük egy kereszttel. A végeit odapréseljük a széléhez. Aztán két csík következik, egyik jobb oldalra, a másik bal oldalra, majd a tetejére, az aljára, balra és jobbra.

Persze a csíkokat tetszés szerint is rá lehet helyezni a pitére; én egyet gondoltam és így sikerült, s mivel meg voltam elégedve az eredménnyel, észben tartottam a mintát. Próbáld a csíkokat egyenlő szélességűre vágni és egyenlő távolságra helyezni egymástól. Egészen a két széléig kell folytatni. Még egyszer rányomkodjuk őket a széléhez, majd levágjuk a tésztafelesleget.  A kicsi pitékre négy párhuzamos csíkot raktam, a tetejükre pedig négy merőlegeset.

Megkenjük a tetjét a felvert tojással, megszórjuk a cukorral és 190 fokos előmelegített forró sütőbe tesszük. Az én nagy pitém körülbelül egy óra alatt sült barnára, a kisebbek pedig mintegy 40 perc alatt. Rájuk kell időnként nézni, és amikor megsültek, ki kell venni a sütőből! A gyerekek nagyon fogják szeretni a meleg és illatos almáspitét!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search