Alma hozzápótlása
Alma hozzápótlása
Mit kell tudni az almáról?
Az alma az egyik legkönnyebben beszerezhető gyümölcs, egész évben számos fajtája kapható. Ennek köszönhetően a csecsemő számára nem lesz egyhangú, hiszen így akár többféle ízben is kínálhatod neki (célszerűbb először az édesebb fajtákkal próbálkozni).
Világszerte közkedvelt, hiszen a benne található vitaminoknak és ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatása van az emésztőrendszerre, valamint ez az egyik legkevésbé allergizáló gyümölcs. Fontos alkotóeleme a pektin, amely vízben oldva kocsonyássá válik, a héja pedig cellulózt tartalmaz, ami béltisztító hatásáról ismert.
Kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot és káliumot tartalmaz, számos nyomelemet, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és kisebb mennyiségben C-vitamint is.
Az alma tápanyagtartalma (100g-ban, nyers formában, héjával együtt)
energia: 50 kcal / 220 kJ
szénhidrát: 13,81 g
cukor: 10,39 g
rost: 2,4 g
zsír: 0,17 g
fehérje: 0,26 g
víz: 85,5 g
Vitaminok és ásványi anyagok
C-vitamin: 4,6 mg
B-vitamin: 100 ?g
almasav: 0,41 g
Hogyan vezesd be az almát a baba étrendjébe?
Az első napokban érdemes rostmentes almalével próbálkozni, így a babának csak az íz jelent majd újdonságot. Ezt követően bevezetheted az almapépet is az étrendjébe, például szoptatás előtt pár kiskanállal vagy tízóraira. A benne található B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, elősegítik a táplálék felszívódását.
A friss, érett almát feldolgozás előtt alaposan mosd meg folyóvízzel, majd szárítás után vékonyan hámozd le. Üveg vagy műanyag reszelő segítségével reszeld apróra – így az rostosabb marad és megőrzi értékes tápanyagtartalmát. A gyümölcsöket botmixer vagy turimxgép segítségével is pépesítheted, azonban ebben az esetben egy simább, habosabb keveréket kapsz.
Az almát természetesen nem csak nyersen kínálhatod, hanem párolva, főve vagy sütve is elkészítheted a babának. Hőkezelés hatására általában édesebb ízűvé válik, ezért a kicsik szívesebben fogyasztják így elkészítve.
Az almapürét kínálhatod őszibarackkal, sárgarépával vagy sütőtök pürével is keverve, de az alma-burgonya keverék is igen kedvelt a kicsik körében.