A sherry rejtélye

 In Egyéb

A sherry, ez az egzotikus és karakteres nedű, hosszú évek alatt vált igazi ikonikus itallá. A spanyolok régóta rajonganak érte, nemcsak a lenyűgöző íze miatt, hanem azért is, mert tökéletesen kiegészíti a spanyol konyha széles palettáját. De vajon mi teszi olyan különlegessé ezt az italt? A válasz a solera eljárásban rejlik, amely generációk tapasztalata alapján fejlesztette ki a sherry változatos karakterét és édes csábítását. 

A solera rendszer szinte mágikus működése (nincs is rá jobb kifejezés) több évekig érlelt borok keverékét takarja. Ez a módszer gondoskodik arról, hogy a borok a legkiválóbb módon érjenek össze és alkossák meg a sherry ellenállhatatlan ízvilágát. A varázslat lényege egy hordós piramis, ahol a magasabban elhelyezkedő idős borokból mindig csak részben vesznek ki bort a palackozáshoz, majd az alatta lévő fiatalabb borokat töltik bele. Az eredmény egy egyedi elegy, ahol az évek és ízek kontrasztja adja a sherry egyedülálló aromáját. Az iDrinks sherry kínálatában érdemes szétnézni.

A borok és az ételek összhangja

A sherryt leggyakrabban a Palomino, Moscatel és Pedro Ximenez szőlőfajtákból készítik, amelyek egyedülálló egységet alkotnak, biztosítva a bor komplex ízkavalkádját. Mivel a sherry intenzív ízvilága szinte bármilyen spanyol fogást kiegészít, gyakran emlegetik az ízek harmóniájának fokozójaként is. 

A sherryk között találhatunk könnyedebb, száraz fajtákat, mint a fino sherryk, amelyek tökéletesen illenek az aperitifek sorába, de széles körű érlelési metódusoknak köszönhetően vannak édes változatok is, mint a Pedro Ximenez, ami a desszertek vagy a markáns sajtok ideális kísérője lehet. És ne feledkezzünk meg a krémes textúrájú Osborne Cream Sherrykről sem, amelyek édes vonzerejével azonnal rabul ejtenek.

Tradíciók és újítások a spanyol italok világában

Spanyolország több mint egymillió hektárnyi szőlőültetvénye nagy kihívások elé állítja a termelőket. Az eredeti környezet és az egyedi szőlőfajták, mint a spanyolborok kiemelésének céljából gyakran jönnek új ötletek, mégis a tradicionális módszerek és a helyi fajták maradnak dominánsak. Bár a spanyol borok főként vörösborokról híresek, a pezsgő, azaz a cava is kiváló választás lehet. 

A cava fogalma végleg rácáfol arra, hogy olcsósága miatt kevésbé lenne minőségi. Hagyd, hogy a katalóniai Penedés régió pezsgős italai elvarázsoljanak. A hagyomány szerint nevelt szőlőfajták, mint a Xarello, Macabeo vagy Parellada adnak egyedi aromát ezeknek a nedűknek. A cava könnyed buborékos frissességével kiváló társaságot biztosít a halételek mellé.

Spanyol koktélok

Mindannyian hallottunk már a spanyolok híres koktéljairól, amelyek a világ számtalan pontján hódítanak. A sangria, amely szó szerint vért jelent, tradicionális ital ebben a kategóriában. Híres az édes-savanykás összhangjáról, amelyet a bor, brandy és gyümölcsök mesteri elegyítése hoz létre. Számtalan verziója létezik, így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search