Pürésített ételek babáknak
Amint a kisbaba eléri a 6 hónapos kort, elérkezik az idő a szilárd ételek bevezetésére. A hozzátáplálás során a gyereknek meg kell tanulnia használni az evőeszközöket is. Először kiskanalat adhatunk neki, amely segítségével kísérletezhet a pépes ételek elfogyasztásával. Íme, néhány pürésített étel recept, melyekkel "gyakorolhat" gyermeked:
Sütőtökpüré édesburgonyával
Ez egy csodás őszi kombináció, hiszen ekkor tudsz friss sütőtököt vásárolni. A kisbaba számára a sütőtök nagyszrű béta-karotin forrás.
Hozzávalók:
• 1 édesburgonya (összetörve)
• 1 kis sütőtök
Elkészítési mód:
Mindkét zöldséget meghámozzuk, darabora vágjuk és puhára főzzük. Együtt törjük őket össze, kis tejet adunk hozzá, addig, amíg a megfelelő állagot elérjük.
Marhahús zöldbabbal
Ez az étel egészséges és kitűnő forrása a vasnak. A baba C-vitamint is kap belőle.
Hozzávalók:
• 100 g sovány, őrölt marhahús
• 50 g megpucolt, félcentis darabokra vágott zöldbab
• 160 g krumpli 8 darabba vágva
Elkészítési mód:
A húst megfuttatjuk egy teflonserpenyőben anélkül, hogy zsiradékot adnánk hozzá, addig, amíg pirosra sül, akkor hozzáadunk egy kanál vizet. Megfőzzük egy edényben a krumplit, a zöldbabot egy szűrőbe tesszük a krumpli gőze fölé, és körülbelül 8 percre ott hagyjuk, amíg megpuhul. A húst és a babot egy mixerbe tesszük és egy kanál vízzel összemixeljük, amíg puha nem lesz. A krumplit vízzel vagy tejjel törjük össze. Ezután hozzáadjuk a krumplit is a húsos keverékhez.
Alma- és málnapüré
Vendégeld meg a picit ezzel az ízletes málnapüré recepttel. Ez egy másik recept, amit bármikor elkészíthetsz, amikor hozzájutsz friss málnához. Sok C-vitamint tartalmaz.
Hozzávalók:
• 100 g málna
• 1 nagy, hámozott alma, amit darabokra vágtál, és a magházát eltávolítottad
Elkészítési mód:
A gyümölcsöket egy edénybe tesszük és lassú tűzön körülbelül nyolc percig főzzük, amíg megpuhulnak. Pürét készítünk és átpasszírozzuk egy szitán, hogy megszabaduljunk a málnamagoktól. Langyosan tálaljuk.
Avokádó- és banánpüré
Ez egy csodás vegetáriánus étel utazásra, mert könnyen elkészíthető és nem kell főzni. Nem lehet tárolni, tehát amit a baba meghagy, te fogod megenni. Sok E-vitamint és káliumot tartalmaz.
Hozzávalók:
• 1 érett banán
• 1 kis érett avokádó
Elkészítési mód:
Együtt összetörjük és azonnal tálaljuk.
Zöldborsóból készült püré
A zöldborsónak természetes édes íze van, aminek biztosan fog örülni a kisbabád. Ez az egyszerű püré vasat és C-vitamint tartalmaz.
Hozzávalók:
• 75 g zöldborsó
• 1 kanál babáknak való rizs
Elkészítési mód:
Lassú tűzön főzzük a borsót addig, amíg megpuhul. Kevés felfőzött és lehűtött vízzel vagy tejjel készítünk pürét belőle, majd összekeverjük a rizzsel.
Kukoricaliszt és brokkoli
Ez a vegetáriánus étel csak két hozzávalóból készül, mégis csupa értékes dologgal van tele. Vasat, béta-karotint, B- és C-vitamint tartalmaz.
Hozzávalók:
• 50 g finom kukoricaliszt
• 400 ml víz
• 2 nagy brokkoli
Elkészítési mód:
Összekeverjük a kukoricalisztet a vízzel, és folyamatos kavarás mellett főzzük. Körülbelül 10 percig tartjuk a tűzön, amíg a kukoricaliszt megfő. Közben gőz fölött puhára főzzük a brokkolit és hagyjuk lecsepegni. A két masszát jól összekeverjük, amíg a kívánt állagot elérjük.
Tőkehalleves csemegekukoricával
Ezt az ételt megoszthatod a babával, az ő részéből pürét készíthetsz, a tiedbe meg pirított kenyeret is rakhatsz. Ez jó B-vitaminforrás, kalciumot, béta-karotint és C-vitamint tartalmaz.
Hozzávalók:
• 100 g tőkehalfilé
• 300 ml tej
• 1 közepes méretű krumpli, meghámozva és darabokra vágva
• 2 babérlevél
• 100 g fagyasztott csemegekukorica
• 1 kiskanál petrezselyemlevél
Elkészítési mód:
Tejben megfőzzük a tőkehalat, a krumplival és a babérlevéllel együtt, lassú tűzön, körülbelül 10 percig, amíg a hal teljesen megpuhul. Kivesszük a halat, a krumplit és a babérlevelet egy edénybe, és melegen tartjuk. Hozzáadjuk a kukoricát a tejhez, felforraljuk, és néhány percet főzzük. Visszatesszük a többi hozzávalót az edénybe, hozzáadjuk a petrezselymet és újra felfőzzük. Törd össze egy kicsit a tiedet (enyhén besűrűsödik), és a babáéból készíthetsz pürét vagy jobban összetörheted.
Lencsepüré kókusztejjel
A kókusztej használata egy könnyű módszer arra, hogy a baba ételének érdekes ízt varázsolj. Ez az étel vasat és B-vitamint tartalmaz.
Hozzávalók:
• 1 kiskanál napraforgó- vagy repceolaj
• nagyon finomra vágott, fél hagyma
• 100 g lencse
• 200 ml víz
• 50 ml sovány kókusztej, konzervből
Elkészítési mód:
A hagymát üvegesre pároljuk az olajban. Hozzáadjuk a lencsét és a vizet. Lefedjük és főzzük 15 percig, amíg a lencse már majdnem puha. Néha belekavarunk. Hozzáadjuk a kókusztejet. További öt percig főzzük. Pürésítjük, vagy a nagyobb babáknak összetörjük és úgy tálaljuk.
Sárgarépa fehérrépával
Ez a színes kombináció a babának főétel, neked pedig köret lehet csirkéhez vagy flekkenhez. Jó forrása a béta-karotinnak.
Hozzávalók:
• 2 meghámozott, kockákra vágott sárgarépa
• egy negyed fehérrépa, hámozva, kockákra vágva
Elkészítési mód:
A sárgarépát és a fehérrépát megfőzzük gőz fölött, amíg puhák lesznek és együtt összetörjük őket. A baba adagját dúsíthatod egy kis babáknak való rizzsel.
Csicseriborsó korianderrel
Adj a babának ebből az illatos fűszerkombinációból, hogy próbálja ki. Vasat, béta-barotint, B- és C-vitamint tartalmaz.
Hozzávalók:
• 1 kiskanál olívaolaj
• fél hagyma apróra vágva
• 420 g csicseriborsó konzervből, jól átmosva és lecsepegtetve
• 4 kanál paradicsomszósz konzervből
• 1 kanál reszelt koriander
Elkészítési mód:
Felhevítjük az olajat és megfuttatjuk benne a hagymát, amíg üveges lesz, ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót, összekavarjuk és befödjük. Főzzük befödve 15 percig, néha belekavarunk, amíg a csicseriborsó puha nem lesz. Összetörjük jól, amíg a kívánt állagot el nem érjük, vagy a nagyobb babáknak csak összenyomkodjuk és krumplipürével vagy máléval tálaljuk.