A kolosztrum (előtej): mi teszi annyira különlegessé?
Miután megtörtént a születés csodája, következik az anyatej létezésének csodája, hiszen a természet olyasvalamit állít elő a babának, ami összetételében, tápláló erejében, hőmérsékletében is tökéletes!
Az anya legelsőként termelt teje – az úgynevezett kolosztrum, illetve előtej vagy immunrendszer-erősítő tej -, szintén része ennek a csodának.
Ez az előtej vékonyabbnak és vizesebbnek tűnik, mint a rendes tej, és valóban más összetételű, mint az anyatej.
Rendkívül fontos a csecsemő táplálása szempontjából, több okból is:
• Az újszülött nem képes arra, hogy nagy adag táplálékot vegyen magához, éppen ezért a kolosztrum nagyobb táplálék-koncentrációt biztosít egy kisebb mennyiségű anyatejben. Azt mondják, hogy a kolosztrumnak van egy könnyebb hashajtó hatása, amely segít a gyermeknek az első székletürítésben, amit meconiumnak vagy magzatszuroknak neveznek.
• Ugyanakkor az előtej segít csökkenteni a gyermeksárgaság gyakoriságát (a baba bőrén megjelenő sárgás szín), tehát megakadályozza a gyermeksárgaság kifejlődését, ami igen gyakori az újszülöttek esetében.
• A kolosztrum jól ismert az ellenanyagok és az immunglobulin tartalma miatt, amelyek segítik a gyermeket immunissá és ellenállóvá tenni a fertőzésekkel szemben. Az anya immunitása így átruházódik a babára szoptatás során.