A legfinomabb gyümölcs-tortácska
“
Azon túl, hogy egy kerti parti alkalmával desszertként nagyon jól jöhet egy ilyen sütemény, a gyerekeket is bevonhatod az elkészítésébe, például a krém kavarásánál és megtanulhatja a kézimixert használni.
Hozzávalók:
A tortácska elkészítéséhez:
• 2 csésze liszt
• 1/4 csésze cukor + még egy kevés a süti tetejére
• 1 1/2 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál süti szörp
• 1/2 teáskanál só
• 1/8 teáskanál szerecsendió
• 6 evőkanál hideg, sótlan vaj, 1/4 cm-es darabokra vágva
• 1 tojás
• 1/2 csésze tej
• 1/3 csésze tejföl
• 1/4 teáskanál vanília-kivonat.
Az eperöntethez:
• 2-3 friss érett, mosott eper
• 1-3 evőkanál cukor, ízlés szerint
• 1-2 teáskanál citromlé, ízlés szerint
Elkészítési mód:
1. Hevítsd fel a sütőt 400 fokra. Szükség lesz egy sütőlapra egy – enyhén bezsírozott – nagyobb méretű sütőpapírra vagy alufóliára. A tepsit tegyük félre.
2. Tégy egy szűrőt egy nagyobb edénybe, mérd ki a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a szerecsendiót, majd öntsd ezeket az edénybe.
3. Add hozzá a vajdarabkákat és kézzel vagy mixerrel addig kavard, amíg finom zsemlemorzsaszerű állaga lesz.
4. Egy közepes méretű egyénbe törd fel a tojást. Add hozzá a tejfölt és a vaníliát, majd kavard össze. Tegyél félre ebből a keverékből 1 ½ teáskanálnyit, hogy később a tésztára tudd tenni.
5. Készíts egy gödröcskét a száraz hozzávalók között és öntsd bele a keveréket.
6. Egy fakanállal keverd össze a tésztát – kb. 2 percig, határozott mozdulatokkal -, amíg homogén lesz. Hagyd a masszát körülbelül 3 percig pihenni. Ez idő alatt a liszt magába szívja a folyadékot és a tészta nem lesz ragacsos.
7. Lisztezd meg jól a kezeidet. Oszd el a masszát 8 egyenlő részre, majd helyezd ezeket a sütőpapírra egymástól kb. 3 cm távolságra. Kezeid legyenek lisztesek az egész folyamat során.
8. Egy konyhakefe (vagy egy papírtörlő) segítségével mindenik golyócskát kend be a félretett tojáskeverékkel, majd szórd be őket cukorral.
9. A tortácskák kb. 18-20 percig sülnek, egészen addig, amíg aranybarna színt kapnak. A sütőpapírt időközben meg kell fordítani. Ezután a tortácskákat helyezd egy rácsra.
10. A citromos krém elkészítéséhez használj egy nagyobb (lehetőleg fém) edényt, egy elektromos mixerrel 10-15 percig kell kavarni, majd hűvös helyre tenni. Így a krém jobban megkeményedik, és jobban fogja tartani formáját. Öntsd a krémet egy edénybe, és közepes sebességgel addig kell kavarni, amíg megvastagodik. Utána add hozzá a cukrot és a citromlét, majd mixeld olyanra a krémet, hogy tartsa meg a formáját. Ha a krém darabos kezd lenni, ne mixeld tovább. Takard le az edényt és tedd be a hűtőbe.
11. Egy speciális eszköz segítségével vagy késsel távolítsd el az eper szárát és leveleit. Vágd fel vékony szeletekre és helyezd egy edénybe. Szórd meg cukorral úgy, hogy 1 kávéskanálnyi cukor után 1 percig kevered, amíg érzed az illatát. Kóstold meg a keveréket, hogy van-e szükség még cukorra. Adj hozzá citromlevet és ismét kóstold meg.
12. A keverék egyharmadát tedd egy másik edénybe és zúzd össze villával, vagy egy őrlő segítségével. Töltsd vissza most az eperdarabkákhoz és keverd össze.
13. A tortácskákat, ahogy kihűltek, vágd kettőbe, tégy középre epret, majd öntsd le a krémmel. Az összetevők 8 adag elkészítésére vannak kiszámítva.
Tipp: A tejszínhab mixelésekor levegőbuborékok keletkeznek, amelyeket a hab magába szív. Ettől lesz a hab keményebb és nagyobb. Fontos, hogy a vaj legalább 30%-ot képezzen, annak függvényében, hogy lazább vagy szilárdabb krémet szeretnél. A gyereket is megkérheted, hogy segítsenek az elkészítésben. Nem szabad túl sokáig verni a habot, mert az széteshet, különválik a vaj, ami majd úszkál a krém tetején.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
”