6 ötlet, amivel hűvös időben is használatban maradhat a terasz

 In Egyéb

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a lakásunkhoz terasz is tartozik, jó eséllyel az egész nyarat itt töltöttük, hiszen ez a tökéletes helyszín a reggeli kávézáshoz, a délutáni pihenéshez, a vacsorához vagy éppen a baráti összejövetelhez. Ahogy azonban beköszönt az ősz, sokszor szinte automatikusan visszavonulunk a lakásba, a teraszt pedig a következő tavaszig legfeljebb tárolóként használjuk. Ez komoly hiba, hiszen a hűvösebb hónapokban is rengeteg lehetőség van arra, hogy tovább élvezzük annak előnyeit – ehhez csak egy kis átalakításra és néhány kreatív megoldásra van szükségünk. 

1. Zárt terasz kialakítása

Ha egész évben szeretnénk használni a teraszunkat, az első lehetőségünk az, hogy zárt térré alakítjuk azt. Ez természetesen komoly anyagi beruházással járhat, és az sem biztos, hogy egyáltalán lehetőségünk van rá: egy családi házban persze a saját döntésünk, hogy mit csinálunk az udvarunkkal, társasház esetében azonban nem mindig ilyen egyszerű a helyzet, a homlokzatot érintő átalakítások és felújítások ugyanis engedélykötelesek. Ha jelentősebb változtatást eszközölnénk,  például beépítenénk vagy lezárnánk az erkélyt, ahhoz a lakóközösség hozzájárulására és építési engedélyre is szükségünk lesz, amit a kormányhivatalban igényelhetünk. 

Ha zöld utat kaptunk, semmi nem állhat az utunkba, így akár létrehozhatunk egy elhúzható üvegajtóval ellátott teraszt is, amit nyáron nyitva, télen pedig zárva tarthatunk, így egész évben úgy használhatjuk, ahogy csak szeretnénk. 

2. Fűtési rendszer kiépítése

Bár a terasz többnyire nyitott, olykor pedig még fedetlen is, természetesen nem lehetetlen annak fűtése. Választhatunk infravörös paneleket, de léteznek gázos, elektromos vagy fatüzelésű megoldások is. Utóbbi esetében ügyeljünk a megfelelő szellőzésre, de a legegyszerűbb az, ha a kültéri fűtőegységek beszerelését mindig szakemberre bízzuk. 

3. Szélvédelem biztosítása

Sokszor szívesen kint maradnánk a teraszon a hűvösebb időben is, az erős szél azonban könnyen elveheti ettől a kedvünket. Ilyenkor jó megoldás lehet egy szélfogó berendezés, melynek üvegfalát bármikor egyszerűen felhúzhatjuk, ha szükségünk van rá. Egy ilyen eszköz segítségével akár hónapokkal is meghosszabbíthatjuk azt az időt, amit a teraszon tölthetünk, így csak a leghidegebb napokban nem tudjuk majd használni azt. 

4. Jakuzzi beszerzése

Nincs is kellemesebb érzés annál, mint a téli hidegben a jakuzzi forró vizében áztatni magunkat. Jó ha tudjuk, hogy ez a szerkezet nem csupán a kertben állítható fel, hanem a teraszon is, itt azonban szükség lesz némi előkészületre is. A jakuzzi megvásárlása előtt kérjük ki egy statikus véleményét arról, hogy mekkora súlyt bír el a padló, de gondoskodnunk kell a víz biztonságos elvezetéséről, leeresztéséről is. 

5. A burkolat okos megválasztása

A terasz használata során az sem mindegy, hogy milyen burkolatot használunk, hiszen míg a járólap a hűvösebb időben csak tovább csökkenti a hőérzetünket, addig a fa vagy a műfű nagyon kellemes érzést nyújthat még az őszi hónapokban is. 

6. Meleg takarók és párnák

Egy jól megválasztott, vastag, puha takaróba burkolózva semmi sem akadályozhatja meg azt, hogy a fűtés nélküli teraszunkat akár télen is használhassuk. A bútorokra tegyünk vastag szivacsokat és kényelmes párnákat, öltözzünk fel melegen és terítsük magunkra a plédet, ha pedig még így is fázunk, készítsünk egy finom forralt bort vagy teát, így belülről is felmelegíthetjük magunkat egy hideg estén. 

Télen is van megoldás!

Kétségtelen, hogy a terasz használata a nyári melegben a legkellemesebb, ez azonban nem jelenti azt, hogy az év többi részében meg kellene vonnunk magunktól ezt az élvezetet. Ha napi szinten használjuk a lakásunk ezen részét, érdemes lehet egy zárható helyiséget létrehozni, esetleg valamilyen fűtési rendszert kialakítani. Ha ezekre nincs lehetőség, elég lehet néhány meleg takaró ahhoz, hogy a hűvösebb napokon is eltölthessünk egy kis időt a friss levegőn, ne hagyjuk tehát, hogy a hideg idő visszatartson minket.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search