Halloween „pókos” pizza
Nem csak a gyerekek, de a felnőttek körében is bizton sikert aratnak majd a pókformával díszített, az ünnephez illő pizzaszeletek, melynek receptjét az alábbiakban közöljük.
Hozzávalók (8 adaghoz):
– 1 db pizzaalap keverék
– finomliszt a munkafelület behintéséhez
– 120ml passata vagy paradicsomszósz
– 1 gerezd fokhagyma préselve
– 150g reszelt mozarella
– 25g-50g reszelt parmezán
– 4db nagyméretű magozott fekete olívabogyó
– 6 szelet szalámi
– 8db kapribogyó
Átlagos tápérték adagonként: Energia – 212 kcal; Zsír – 13g, melyből telített zsírsavak – 6g; Szénhidrát – 10g, melyből cukrok – 2g; Fehérje – 12g; Só – 1,2g.
Elkészítése:
1. Készítsük el a pizzatésztát a csomagoláson jelzett instrukciók szerint, majd helyezzük
a liszttel behintett munkafelületre. Lisztezzük be a kezünket, s gyengéden dagasszuk a tésztát kb. 2 percig, amíg nagyjából egyenletes és puha nem lesz. Tegyük be a tésztát egy edénybe, fedjük le olajozott folpackkal, s hagyjuk megkelni kb. 1 órát, amíg megduplázódik a mérete. Addig keverjük össze a passata-t és a préselt fokhagymát egy edényben.
2. Tekerjük fel a sütőt 240°C/220°C-ra és a ventillátort 9-es, vagy ahol nincs 9-es, ott maximum fokozatra. Hintsünk meg 2 sütő papírt liszttel. Osszuk szét a kelt tésztát 8 egyenlő részre, s sodorjuk őket kör alakú formákra. Tegyük őket a lisztes sütőpapírokra, vékonyan vigyük fel rájuk a fokhagymával kikevert paradicsomszószt, s szórjuk meg őket mozarellával és parmezánnal.
3. Vágjuk félbe az olívabogyókat, melyekből 4db-ot a vágott felükkel lefelé helyezzünk 4db pizza közepére – ezek lesznek a „póktestek”. A maradék olívafeleket vágjuk vékony csíkokra, s illesszük a „póktestekhez”, hogy úgy nézzenek ki, mint a pók lábai (lásd kép alul).
4. Tegyünk egy-egy darab szalámit a maradék 4 pizzánk közepére – itt ezek lesznek a „póktestek” -, s a megmaradt 2 szelet szalámit vágjuk csíkokra, s illesszük őket a „póktestekhez”, mintha a pók lábai lennének. Pizzánként két-két kapribogyóból készítsünk szemeket póknak (lásd kép alul).
5. Süssük az előkészített pizzaszeleteinket kb. 12 percig, amíg nem lesz ropogós, s a sajt nem kezd el barnás színezetűvé válni.
Jó étvágyat!