Halloween sütemény receptek – „Múmia süti”
Aki halloweent ünnepel, annak kötelező valamilyen finomsággal készülni a család és a látogatók részére – az alábbiakban egy igazi „félelmetesen” finom „múmia” almás-epres pite receptet osztunk meg Veletek.
Hozzávalók (8 adaghoz):
– finomliszt a munkafelület behintéséhez
– 500g vajas levelestészta
– 6 evőkanál eper dzsem
– 1 nagy alma (hámozva, kimagozva és vékony szeletekre vágva)
– 1 felvert tojás
– 1 evőkanál barnacukor
– szemek cukormázból
Átlagos tápérték adagonként: Energia – 295 kcal; Zsír – 17g, melyből telített zsírsavak – 8g; Szénhidrát – 30g, melyből cukrok – 11g; Fehérje – 4g; Só – 0,6g.
Elkészítése:
1. Hintsük meg liszttel a munkafelületünket, nyújtsuk ki a levelestésztát 30x45cm-es téglalap alakban. Tegyük rá sütőpapírra.
2. Az eper dzsemet kenjük a tésztára egy kb 12cm széles csíkban úgy, hogy a tészta rövidebb széle legyen felénk, s a tetején és alján hagyjunk meg 2-2cm dzsemmentes részt. Az almaszeleteket vékony rétegben tegyük rá a lekváros részre.
3. Az epres rész körül 1 cm-rel húzzunk egy vonalat, s a vonalon kívül eső tészta részt vágjuk fel 1cm széles csíkokra. Fentről elkezdve hajtogassuk befelé ezeket a tésztacsíkokat az epres-almás részre – néhányat vízszintesen, a többit ezekre átlósan úgy, hogy az epres almás rész kibukkanjon a csíkok alól. Nem kell szabályosnak lennie a mintának, a csíkoknak a keresztül-kasul tekert bandázsra kell hasonlítaniuk (lásd kép alul). Tegyük be a sütit a hűtőbe 20 percre, hogy lehüljön.
4. Tekerjük fel a sütőt 180°C/200°C-ra és a ventillátort 6-os fokozatra, majd tegyük be az üres tepsit a sütőbe felmelegedni. Kenjük meg a tésztát a felvert tojással és szórjuk meg cukorral. Csúsztassuk bele a sütit a sütőpapírral együtt a forró tepsibe, s süssük 20-25 percig, amíg a tészta teteje aranybarna nem lesz. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, majd cukormázból formázott szempárakat tegyünk a tésztarésekbe, mintha onnan kandikálnának ki (lásd kép).
Amennyiben mindent jól csináltunk, egy „vidáman félelmetes” múmia-szerű süteményt kapunk, mely garantáltan nagy sikert fog aratni vendégeink körében. Jó étvágyat hozzá!