Egyszerű paradicsomleves rizzsel
Hozzávalók:
- 500 ml víz
- 1 kis fej hagyma
- egy közepes méretű sárgarépa
- 3-4 nagyobb méretű paradicsom
- 1 paprika
- egy kanál rizs
- pár szál petrezselyem
Elkészítési mód:
1. A zöldségeket jó alaposan mosd meg, hámozd meg és tedd oda főni hideg vízbe (egészben, a paradicsomokon kívül)
2. Miután ezek megpuhultak, hozzáadhatod a paradicsomokat is (szintén egészben, a héjával együtt).
3. Ha az összes zöldség puhára főtt, akkor szűrd le az egészet.
4. A paradicsomokat hámozd meg, szedd ki a magjait és pürésítsd.
5. A hagymát dobd el, a többi zöldséget pedig szintén passzírozd apró darabokra.
6. A kész zöldségpürét öntsd vissza az előző vízbe, majd hagyd újra 10-15 percig főni. Ehhez a keverékhez már öntsd hozzá a kiválogatott és alaposan megmosott rizst is.
7. Miután levetted a tűzről, adj hozzá pár szál apróra vágott petrezselymet is.
Tippek, hasznos tanácsok és érdekes információk:
- ha a paradicsomokat szeretnéd sokáig frissen tartani, akkor tárold őket a kis szárukkal lefelé fordítva
- a rizst legjobb egy tökéletesen záródó fém dobozban tárolni, száraz és levegős helyen
- a rizs a világon legtöbbet fogyasztott gabonaféle, amely nem csak gluténmentes és zsírszegény, hanem rengeteg vitamint (főleg B-vitaminokat) és ásványi anyagot is tartalmaz
- a paradicsom fontos antioxidáns-forrás a szervezet számára, vízben és rostokban gazdag, A és C vitaminokat, számos ásványi anyagot (kalcium, magnézium, foszfor, kálium és vas) valamint likopint tartalmaz; csirkehússal együtt fogyasztva igazán finom és tápláló élelmiszer a baba számára