Babapocak kímélo receptek
Lengyeles brokkoli (4 főre)
Hozzávalók: 800g brokkoli (kb. 2 darab); 1 nagy evőkanál vaj vagy margarin, 4 evőkanál zsemlemorzsa, só
Gőzben vagy enyhén sós vízben megfőzzük a brokkoli rózsákat. Amikor megpuhult, megszórjuk a vajon megpirított zsemlemorzsával.
Kefíres tökfőzelék (4 főre)
Hozzávalók: 1kg tök, 4-5 evőkanál liszt (lehetőleg teljes kiőrlésű), 1 kisdoboz kefir, 1 csomag kapor, só, hagyma
A tököt feltesszük megfelelő mennyiségű vízben főni, hozzáadjuk az apróra vágott kapor felét. Ízlés szerint tehetünk bele apróra vágott vöröshagymát vagy péppé zúzott fokhagymát. Közben elkészítjük a habarást, vagyis a kefirben csomómentesre keverjük a lisztet. Ha a tök félig puha, folyamatos keverés közben hozzáadjuk ezt a kefires keveréket. Kevés sóval és a maradék kaporral ízesítve készre főzzük.
Tonhalkrém (2-3 főre)
Hozzávalók: 1 db tonhalkonzerv, 2 dkg vaj, teáskanálnyi mustár, fél citrom leve, 1 evőkanál tejföl, snidling
Ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető pástétom. Lecsepegtetett halat bot mixerrel összeaprítjuk a vajjal, a snidlinggel vagy bármilyen zöldfűszerrel. Ízlés szerint citrommal, tejföllel ízesítjük. Ropogós barna kenyérrel, paradicsommal vagy valamilyen idényzöldséggel tálaljuk. Időt spórolhatunk, ha pástétomból több adagot készítünk egyszerre, mert hűtve a krém 2-3 napig is eláll.
Puding tejalapú gyerekitallal
1 csomag főzést nem igénylő pudingporhoz 500ml tejalapú gyerekital adunk. Kis tálkákba készítsünk idénygyümölcsöket, erre öntsük rá a kész pudingot. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Windisch Adrienne, dietetikus tanácsai:
Süssük a húst alufóliában vagy sütőzacskóban, zöldfűszerekkel vagy gyümölcsökkel együtt! Ilyenkor zsiradék felhasználása nélkül készülhet az étel.
Teflonban is párolhatunk szelethúst, ez esetben figyeljünk oda, hogy felnőtt adagonként maximum 10 ml, vagyis egy evőkanál olajat használjunk fel, kisgyermekek ennek a fele, egy teáskanál is elegendő.
Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága – Kisbögre és Tudomány szakmai hírlevél, 2011 május