A magzat fejlődéséhez szükséges ásványi anyagok
A magzat fejlődéséhez szükséges ásványi anyagok
Cink (Zn)
Ajánlott napi bevitel: 13 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A cink biztosítja a sejtek egészséges növekedését és fejlődését. Miben található cink? Cink található a vörös húsokban (marha és báránysült), a májban, hüvelyesekben és a tojásban is.
|
|
Fluor (F)
Ajánlott napi bevitel: 1,5 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A fluor a mikroelemek, vagyis a nyomelemek csoportjába tartozik, fő szerepe a fogzománc és a csontok állományának kialakításában van. Miben található fluor? Fluor található a jó minőségű ivóvizekben és a dúsított ásványvizekben. Magasabb arányban található a teában, illetve egyes halak (pl. szardínia) csontjaiban is.
|
|
Foszfor (P)
Ajánlott napi bevitel: 950 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A foszfor erősíti a fogakat és a csontokat, fokozza a véralvadást és szabályozza a szívritmust is. Miben található foszfor? A foszfor rengeteg élelmiszerben megtalálható adalékanyag, vagyis foszforsav formájában, fő forrásai pedig a lazac, a zöldbab és a tej.
|
|
Jód (I)
Ajánlott napi bevitel: 0,2 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A jód szerepet vállal az anyagcsere szabályozásában és elősegíti az idegrendszer kialakulását. Miben található jód? Jód található a tengeri halakban és kagylókban, de a tengeri is jódozott só is igen magas mértékben tartalmazza ezt az ásványi anyagot.
|
|
Kalcium (Ca)
Ajánlott napi bevitel: 1200 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A kalcium elengedhetetlen a magzat egészséges csont- és fogfejlődéséhez, de szerepe van szív izomzatának kialakulásában és a szívritmus szabályozásában is. Miben található kalcium? Kalcium található egyes gabonafélékben (búza), a káposztában, csalánban és petrezselyemben, tejben és tejtermékekben (Edami sajt, Cheddar sajt), datolyában, különféle magvakban (dió, napraforgó, szezámmag, mák), zöldbabban és egyes citrusfélékben (narancs, mandarin) is.
|
|
Kálium (K)
Ajánlott napi bevitel: 3500 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A kálium hozzájárul az izmok fejlődéséhez és megfelelő működéséhez, ugyanakkor fontos szerepe van az idegrendszeri ingerek átvitelében is. Miben található kálium? Kálium szinte minden élelmiszerben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben, legfőképpen a növényi eredetűekben.
|
|
Króm (Cr)
Ajánlott napi bevitel: 0,12 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A króm szabályozza a vércukorszintet és stimulálja a fehérjeszintézist, segítve ezáltal a szövetek kialakulását. Miben található króm? Króm található a teljes kiőrlésű gabonában és korpában, valamint az ezekből készült pékárukban, de a hús, a máj és a különböző típusú sajtok is tartalmazzák ezt az ásványi anyagot.
|
|
Magnézium (Mg)
Ajánlott napi bevitel: 450 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A kalcium mellett a magnézium is kulcsszerepet játszik a csontképződésben, valamint a vércukorszint szabályozásában. A magnézium izomlazító hatása miatt csökkenti a vetélés és a koraszülés kockázatát, hiánya azonban hozzájárulhat a terhességi görcsök kialakulásához. Miben található magnézium? Magnézium található a spenótban, barna rizsben, a dióban, tökmagban, kakaóban és mogyoróvajban, valamint a pattogatott kukoricában is.
|
|
Réz (Cu)
Ajánlott napi bevitel: 1,5 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A réz segít megtartani a szívben és a vérerekben található kötőszövetek épségét, valamint jelentős szerepet játszik az immunrendszer és az idegrendszer fejlődésében is. Az anyatejben található réz az erős csontozat kialakulásához szükséges. Miben található réz? Réz található a hüvelyesekben (borsó, szárazbab, lencse), néhány gyümölcsben (pl. szilva, mangó) és a búzában is.
|
|
Vas (Fe)
Ajánlott napi bevitel: 15 mg kismamáknak és azoknak, akik szoptatnak A magzat és a méhlepény ellátására a kismamák szervezete több vért termel, ezért a vas számára fontos szerep jut a terhesség alatt. Hozzájárul vörösvérsejtek termelődéséhez, ezáltal oxigénhez és energiához juttatja a magzatot és a kismamát egyaránt. Miben található vas? Vas található a korpapehelyben és a korpában, a spenótban, a vörös húsokban, a konzerves halakban (olajos szardínia, paradicsomos tonhal), egyes rákfélékben és az aszalt gyümölcsökben (sárgabarack) is. |